Janč

  • FIV+
  • Rak na jetrih
  • kastriran
  • Starost: odrasel, star maček
  • Najdba: 6. 9. 2019 na celjski cesti v Slovenj Gradcu
  • prijazen, miren, vajen mačje družbe
  • brez zob

Njegova pot se je z našo križala v lanskem septembru. Nanj nas je opozorila naša članica, ki je mačka opažala na Celjski cesti med bloki. Maček je bil slabo odziven, brez moči. Najditeljica ga je po našem dogovoru odpeljala na VP Slovenj Gradec, kjer je v njihovi oskrbi ostal nekaj dni. Prognoza ni bila nič kaj obetavna, mačji samec je bil v slabem stanju. Po našem obisku na VP, smo se pogovorili in dogovorili, da ga za nekaj časa vzamemo v našo oskrbo, da pridobi na moči ter vidimo, kako bo kaj kazalo naprej.

Po previdnejših prvih dneh stika, se je sčasoma privadil na prijazno roko, nam iz dneva v dan bolj zaupal ter pridno pridobival na teži. V tednih so se pokazali njegovi aduti, dobil je ime ter postal naš »pisarniški« muc.

Ker si sprva nismo mogli niti predstavljati, da se bo Janč tako ojačal, smo bili prepričani, da nikoli ne bo mogel iskati doma, saj je k nam prišel na »zadnje, poslovilne tedne«. Vseskozi je mirno opazoval tudi ostale muce, ki so prihajale in zapuščale svojo karantensko obdobje iz sosednjih hospitalnih kletk.Je posebnega karakterja, izjemno miren, hvaležen in nezahteven. Seveda ima v svojem že kar dolgem stažu pri nas posebne bonitete, poskrbeli smo tudi za naravno lajšanje bolečin. Žal operacija pri njemu ne pride v poštev, saj je rak že hudo napredoval.
Janč je zaenkrat dobro, s kvalitetno hrano se je uredila njegova prebava, je izjemno ješč in razen hrčkovih lic, ki so posledica raka na jetrih, mu trenutno ni videti, da je tako hudo bolan.

Čeprav smo sprva bili prepričana, da za Jančna doma ne bomo iskali, smo ga pripravljeni zaupati v oskrbo nekomu, ki bi bil pravi sopotnik zanj. Torej nekomu, ki se zaveda, da v svoj dom sprejema mačka, kateremu bo verjetno lepšal le zadnje obdobje življenja. Veterinarski stroški, povezani z njegovo oskrbo, so tudi v primeru posvojitve, na nas.